Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756
Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756
Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756
Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756
Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756
Receptů na vánočku je všude na internetu mnoho a je stále stejný. Moje vánočka je v trochu zdravější verzi. Nahradila jsem bílou mouku celozrnnou, bílý cukr třtinovým a mléko rostlinným. Chuť je stejná, ne-li lepší.
Ingredience:
- 350 g hladké špaldové mouky
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g másla
- 80 g tmavého třtinového cukru nebo rapadury
- 1 sáček BIO vanilkového cukru
- 230 ml rýžového mléka
- 2 velké domácí/BIO vejce (žloutky do těsta, bílky na potření)
- 30 g čerstvého droždí
- 50 g rozinek, naložených v rumu
- 50 g nasekaných mandlí
- špetka soli
Postup:
- Vejce, mléko, máslo i droždí si vyndejte hodinu předem, aby získaly pokojovou teplotu.
- Špaldové mouky si prosejte do mísy (případné hrudky odstraňte). Do menší misky nebo hrnku si připravte kvásek z droždí. Smíchejte droždí, trochu cukru a 50 ml teplého mléka. Nechte vzejít pod utěrkou na kamnech nebo jiném teplém místě.
- V prosáté mouce si udělejte důlek, vlijte do něj kvásek, přidejte povolené máslo a cukry. Vařečkou zpracujte a zadělejte vlažným mlékem, smíchaným se žloutkem a špetkou soli.
- Do důkladně prohněteného těsta nakonec vmíchejte rozinky a většinu najemno nasekaných mandlí (trochu si nechte na posypání vánočky).
- Když se již těsto nelepí na vařečku, nechte ho v míse pod utěrkou kynout lehce pokropené vodou zhruba 1 hod.
- Těsto rozdělte na 9 kusů, které vyválejte do pramenů a spleťte je do vánočky (4 naspod, 3 do copu, a 2 navrch). Konce vánočky dopře zmáčkněte a upěchujte.
- Takto připravenou vánočku potřete pomocí mašlovačky studenou vodou a nechte ještě půl hodiny kynout na plechu. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehaným bílkem a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Pečte prvních 10 min na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C, ideálně horkovzdušně, a pečte asi dalších 35 min. Zda je vánočka upečená poznáte vpíchnutím špejle, která zůstane po vytáhnutí suchá. Respektujte ale svou troubu a teplotu případně upravte.
- Vánočku nechte dobře vychladnout. Zabalená v útěrce, v pokojové teplotě, vydrží klidně i týden. Vánočku nebo její část můžete i zmrazit a vychutnat si ji i na nový rok.