Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756

Receptů na vánočku je všude na internetu mnoho a je stále stejný. Moje vánočka je v trochu zdravější verzi. Nahradila jsem bílou mouku celozrnnou, bílý cukr třtinovým a mléko rostlinným. Chuť je stejná, ne-li lepší.

Ingredience:

  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 80 g tmavého třtinového cukru nebo rapadury
  • 1 sáček BIO vanilkového cukru
  • 230 ml rýžového mléka
  • 2 velké domácí/BIO vejce (žloutky do těsta, bílky na potření)
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g rozinek, naložených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • špetka soli

Postup:

  1. Vejce, mléko, máslo i droždí si vyndejte hodinu předem, aby získaly pokojovou teplotu.
  2. Špaldové mouky si prosejte do mísy (případné hrudky odstraňte). Do menší misky nebo hrnku si připravte kvásek z droždí. Smíchejte droždí, trochu cukru a 50 ml teplého mléka. Nechte vzejít pod utěrkou na kamnech nebo jiném teplém místě.
  3. V prosáté mouce si udělejte důlek, vlijte do něj kvásek, přidejte povolené máslo a cukry. Vařečkou zpracujte a zadělejte vlažným mlékem, smíchaným se žloutkem a špetkou soli.
  4. Do důkladně prohněteného těsta nakonec vmíchejte rozinky a většinu najemno nasekaných mandlí (trochu si nechte na posypání vánočky).
  5. Když se již těsto nelepí na vařečku, nechte ho v míse pod utěrkou kynout lehce pokropené vodou zhruba 1 hod.
  6. Těsto rozdělte na 9 kusů, které vyválejte do pramenů a spleťte je do vánočky (4 naspod, 3 do copu, a 2 navrch). Konce vánočky dopře zmáčkněte a upěchujte.
  7. Takto připravenou vánočku potřete pomocí mašlovačky studenou vodou a nechte ještě půl hodiny kynout na plechu. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehaným bílkem a posypte zbylými nasekanými mandlemi. Pečte prvních 10 min na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C, ideálně horkovzdušně, a pečte asi dalších 35 min. Zda je vánočka upečená poznáte vpíchnutím špejle, která zůstane po vytáhnutí suchá. Respektujte ale svou troubu a teplotu případně upravte.
  8. Vánočku nechte dobře vychladnout. Zabalená v útěrce, v pokojové teplotě, vydrží klidně i týden. Vánočku nebo její část můžete i zmrazit a vychutnat si ji i na nový rok.

Dobrou chuť