I já jsem propadla trendu a vyzkoušela upéct semínkový chleba. Je úplně bez mouky a pokud použijete bezlepkové vločky, tak je vhodný i pro bezlepkovou dietu. Na to, jak je jednoduchý na přípravu, chutná výborně.
Ingredience:
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček (pro celiaky bezlepkové)
- 1/3 hrnku jáhel (možno nahradit quinou či teffem)
- 1/3 hrnku pohanky kroupy
- 1/2 hrnku lněných semínek
- 1/4 hrnku chia semínek
- 30 g psyllia
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce obilného sirupu nebo medu (možno vynechat)
- 1 hrnek mandlí nebo jiných oříšků (použila jsem vlašské a mandle)
- 2 a 3/4 hrnku vody
Postup:
- Pečící formu na chleba, tzv. srnčí hřbet si vyložíme pečícím papírem
- Pohanku, jáhly a slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi, až začnou vonět a zezlátnou
- Smícháme vločky, sůl, slunečnici, jáhly, pohanku a ořechy (pokrájela jsem je na menší kousky)
- V jiné nádobě smícháme vodu, psyllium, chia, len, sladidlo a necháme pár minut nasáknout
- Promícháme suché a mokré ingredience dohromady a vložíme do formy
- Necháme 2 – 24 hodin zakryté utěrkou odstát na kuchyňské lince
- Pečeme na 180 stupňů C cca 20 minut
- Poté vytáhneme z formy a na pečícím papíře dopékáme zhruba 30 – 40 minut dozlatova
- Necháme 2 hodiny vychladnout, poté můžeme začít krájet