Tento lahodný ovocný koláč jsem upekla, protože v mrazáku zůstávalo stále velké množství ovoce a bylo již na čase ho spotřebovat. Použila jsem mražené švestky a s celozrnným korpusem a pudinkem chutnají báječně.
Ingredience:
- 250 g bio celozrnné pšeničné mouky
- 75 g třtinového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 125 g másla + trochu na vymaštění formy
- 1 domácí vejce
- špetka soli
Na náplň:
- 750 g švestek (dala jsem rozmražené)
- 250 ml mléka
- 3 domácí vejce
- 2 PL hladké mouky
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 250 ml smetany
- 60 g másla
- 100 g třtinového cukru
Postup:
- Mouku, oba cukry, sůl, kypřící prášek, máslo a vejce zpracujte na hladké těsto a rozdělte na 2 poloviny
- Koláčovou formu vymažte máslem
- Polovinu těsta vyválejte a rozprostřete do formy
- Z druhé poloviny těsta vytvarujte váleček a položte ho okolo dna a prsty přetáhněte až k okraji formy
- Švestky rovnoměrně rozložte na těsto (slupkou dolů) a nechte chvíli odpočívat
- Troubu předehřejte na 175 stupňů C
- Ve 4 PL rozšlehejte vejce, mouku a pudinkový prášek
- Zbylé mléko smíchejte se smetanou, máslem a cukrem a přiveďte k varu
- Vlijte rozmíchané suroviny a povařte do zhoustnutí
- Pudinkovým krémem zalijte švestky a vložte do trouby
- Pečtě cca 60minut, až se krém zpevní