Všechny jsme již zkoušely klasický Tarte Tatin nebo-li obrácený jablečný koláč. Co takhle zkusit obrácený pomerančový koláč. A jestě bez lepku. Recept je z pořadu Herbář a doporučila mi ho i moje kamarádka Renata. Obě nás zaujal.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 50 g + 90 g třtinového cukru
  • 200 g rozpustěného másla
  • 240 g mletých madlí
  • 120 g kukuřičné polenty
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • strouhanou pomerančovou kůru

Postup:

  1. Vyšlehat 3 žloutky s 50 g třtinového cukru
  2. Přidat 200 g rozpuštěného másla, 240 g mletých mandlí, 120 g kukuřičné polenty s 1 ČL kypřícího prášku a dobře promíchat
  3. Nakonec lehce vmíchat sníh ze 3 bílků a strouhanou pomerančovou kůru
  4. Vedle v kastrolku udělat karamel z 90 g třtinového cukru, 2 PL vody a kousku másla
  5. Karamel nalít na pečící papír v koláčové formě
  6. Na karamel naskládat pomeranče na kolečka a navrstvit těsto z mandlí a polenty
  7. Péct na 170’C cca 45 minut
  8. Po vystydnutí podávat nejlépe se zakysanou smetanou

Dobrou chuť