Všechny jsme již zkoušely klasický Tarte Tatin nebo-li obrácený jablečný koláč. Co takhle zkusit obrácený pomerančový koláč. A jestě bez lepku. Recept je z pořadu Herbář a doporučila mi ho i moje kamarádka Renata. Obě nás zaujal.
Ingredience:
- 3 vejce
- 50 g + 90 g třtinového cukru
- 200 g rozpustěného másla
- 240 g mletých madlí
- 120 g kukuřičné polenty
- 1 čajová lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- strouhanou pomerančovou kůru
Postup:
- Vyšlehat 3 žloutky s 50 g třtinového cukru
- Přidat 200 g rozpuštěného másla, 240 g mletých mandlí, 120 g kukuřičné polenty s 1 ČL kypřícího prášku a dobře promíchat
- Nakonec lehce vmíchat sníh ze 3 bílků a strouhanou pomerančovou kůru
- Vedle v kastrolku udělat karamel z 90 g třtinového cukru, 2 PL vody a kousku másla
- Karamel nalít na pečící papír v koláčové formě
- Na karamel naskládat pomeranče na kolečka a navrstvit těsto z mandlí a polenty
- Péct na 170’C cca 45 minut
- Po vystydnutí podávat nejlépe se zakysanou smetanou