Bez medových perníčků by ani nebyly Vánoce. Vyzkoušela jsem recept s přidáním dýňového pyré. Dětem jsem to samozřejmě zatajila 🙂 Jsou hned měkké, takže se dají péct těsně před svátky, abyste je nemuseli péct na dvakrát či na třikrát, jako je to běžně u nás.
Ingredience:
- 150 g dýňového pyré (upéct osolenou a lehce pokapanou dýni olivovým olejem a rozmixovat)
- 100 g medu
- 1 bio vejce
- 100 g másla
- 120 g fruktózy (nahradila jsem třtinovým cukrem od oka či dle chuti, cca 20 – 30 g)
- 400 g špaldové mouky (neměla jsem, použila jsem 200 g žitné celozrnné a 200 g pšeničné hladké celozrnné)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 – 2 lžičky perníkového koření (dávám Sonnentor)
Postup:
- Upečenou (možno i uvařenou) dýni rozmixujeme na pyré.
- Přidáme vejce, tekutý med, cukr či fruktózu a promícháme.
- Poté přisypeme mouku s jedlou sodou a kořením.
- Nakonec přidáme změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
- Těsto necháme odpočinout nejlépe do druhého dne v lednici.
- Pomoučníme pracovní plochu, rozválíme těsto na cca 0,5 cm plát a vykrajujeme.
- Pečeme cca 10 minut na 170 stupňů C.
- Ještě horké perníčky potírám rozšlehaným vejcem s trochou mléka, aby se krásně leskly.
- Kdo rád zdobí a nevadí mu cukr navíc tak vyšleháme bílky s cukrem a nazdobíme.