Máme spouty jablek, tak je zpracovávám jak se dá. Čerstvá jablečná šťáva, křížaly, jablko každý den na noc, jablečný závin a několik druhů koláčů s jablky. Tento je bez přidání mouky, pouze vejce a mák. Pokud nebudete přidávat cukr nebo použijete nekalorickou variantu sladidla, koláč bude vhodný při low carb stravování.
Ingredience:
- 5 bio vajec
- 150 g třinového cukru (obilný sirup nebo xylitol, erytritol, stévie či vůbec nepřislazovat, pokud máte sladká jablka) Já dala okolo 70 g cukru a bylo to moc
- 2 velká jablka
- 180 g mletého máku
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Očistíme jablka a nastrouháme na hrubo, zakápneme citronovou šťávou.
- Do mísy vyklepneme pouze žloutky a ušleháme s cukrem do pěny.
- Bílky vyšleháme do sněhu.
- Do vyšlehaných žloutků přidáme mák a promícháme, poté zapracujeme i jablka. Nakonec jen lehce vmícháme sníh.
- Přelijeme do formy vyložené pečícím papírem.
- Pečeme 40 – 50 minut při 160° C, zkoušíme špejlí do sucha.
- Koláč necháme vychladnout.
- V původním receptu je ještě čokoládová poleva, ale protože čokoládu nesmím, tak jsem vynechala a koláč je výborný i tak.
- Kdo neodolá čokoládádové polevě tak rozpustí ve vodní lázni 70 g hořké vysokoprocentní čokolády a lžíci másla, spojí dohromady a rozetře na vychladlý koláč. Zdobit můžete jakýmkoliv ovocem, třeba malinami.