Vyzkoušejte spojit chutě jablíček, mrkve, ořechů a máku v jeden luxusní podzimní dezert, který je jak bez lepku, tak i cukru (sladíme pouze čerstvým a sušeným ovocem). Recept jsem převzala z makrobiotického webu Jímejinak.cz
Ingredience:
- 400 g jablek
- 150 g rozinek
- 60 ml oleje
- 250ml rostlinného mléka
- 200 g pohankové mouky
- 60 – 150 g mletého máku (dle chuti konzistence)
- 1 mrkev
- Špetka soli
- Hrst vlašských ořechů (i více pokud máte rádi)
- 2 PL chia semínka
- Na dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z ½ bio citrónu, perníkové koření
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
- Jablka zbavíme slupek a jádřinců a nakrájíme na menší kousky a společně se spařenými rozinkami rozmixujeme na pyré.
- Přidáme olej, mléko, citronovou šťávu a kúru a najemno nastrouhanou mrkev a zamícháme.
- V druhé míse připravíme suché ingredience: mouku, mák, špetku soli, ořechy, chia semínky, koření, vanilku a přimícháme do mokré směsi a propojíme dohromady. Dle konzistence můžeme přidat ještě chia nebo mák, aby těsto nebylo příliš tekuté.
- Vylejeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku, na povrchu uhladíme.
- Pečeme 30 – 50 minut, kontrolujeme špejlí, ale těsto nebude nikdy úplně suché.
- Bábovku necháme 10 minut vychladnout, poté vyklopíme z formy.
- Můžeme pocukrovat sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
- Před krájením necháme úplně vychladnout.
- Dezert skladujeme v lednici.