Vyzkoušejte spojit chutě jablíček, mrkve, ořechů a máku v jeden luxusní podzimní dezert, který je jak bez lepku, tak i cukru (sladíme pouze čerstvým a sušeným ovocem). Recept jsem převzala z makrobiotického webu Jímejinak.cz

Ingredience:

  • 400 g jablek
  • 150 g rozinek
  • 60 ml oleje
  • 250ml rostlinného mléka
  • 200 g pohankové mouky
  • 60 – 150 g mletého máku (dle chuti konzistence)
  • 1 mrkev
  • Špetka soli
  • Hrst vlašských ořechů (i více pokud máte rádi)
  • 2 PL chia semínka
  • Na dochucení: skořice, vanilka, šťáva a kůra z ½ bio citrónu, perníkové koření

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
  2. Jablka zbavíme slupek a jádřinců a nakrájíme na menší kousky a společně se spařenými rozinkami rozmixujeme na pyré.
  3. Přidáme olej, mléko, citronovou šťávu a kúru a najemno nastrouhanou mrkev a zamícháme.
  4. V druhé míse připravíme suché ingredience: mouku, mák, špetku soli, ořechy, chia semínky, koření, vanilku a přimícháme do mokré směsi a propojíme dohromady. Dle konzistence můžeme přidat ještě chia nebo mák, aby těsto nebylo příliš tekuté.
  5. Vylejeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku, na povrchu uhladíme.
  6. Pečeme 30 – 50 minut, kontrolujeme špejlí, ale těsto nebude nikdy úplně suché.
  7. Bábovku necháme 10 minut vychladnout, poté vyklopíme z formy.
  8. Můžeme pocukrovat sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
  9. Před krájením necháme úplně vychladnout.
  10. Dezert skladujeme v lednici.

Dobrou chuť