Když Vás honí mlsná a chcete zobat trochu zdravěji, nezbývá než si připravit něco zdravého sami. Tento snadný a rychlý recept jsem našla na webu paleosnadno.
Ingredience:
- 40 g lněných semínek
- 40 g strouhaného parmazánu (nebo grana padana, gran moravia aj.)
- 50 ml vody
- pár kapek olivového oleje
- 5 g sezamových semínek
Postup:
- Lněná semínka umelte v elektrickém mlýnku.
- Umletá semínka smíchejte s jemně nastrouhaným sýrem parmazánového typu nebo pomelte společně.
- Do semínkovo-sýrové směsi přilijte vodu a vše vypracujte do středně tuhého lepivého těsta. Nechte pár minut odležet, těsto ještě trochu vsákne vodu.
- Odpočinuté těsto jemně pokapejte olivovým olejem (opravdu stačí jen pár kapek, aby se s ním lépe pracovalo) a mezi dvěma pečicími papíry vyválejte do co nejtenčí placky. Čím tenčí bude, tím více budou krekry křupat.
- Vrchní pečicí papír opatrně stáhněte a posypte sezamovým semínkem.
- Těsto nakrájejte nožem či rádýlkem na čtverečky a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C.
- Pečte přibližně 30 minut. Pak krekry rozlámejte podle řezů a na plechu otočte a dopékejte asi 10 minut.
- Pozor, v posledních minutách je hlídejte, snadno se díky sýru spálí a zhořknou.
- Podávejte samotné nebo například se zeleninovou pomazánkou.
Dobrou chuť