Děti mají rády sladké a pokaždé když jdu do obchodu chtějí koupit muffiny nebo donuty. Není nic jednoduššího než jim upéct domácí z kvalitních surovin. Jakmile je jednou dáte dětem ochutnat, už je po Vás budou chtít péct pořád.
Ingredience:
- 2 hrnky / 250 g bio špaldové celozrnné mouky (můžete nahradit bio pšeničnou celozrnnou)
- 1 hrnek / 200 g třtinového cukru muscovado (tmavší s vysokým obsahem melasy)
- 1 hrnek / 170 g čokolády (50-75% kakaa, podle chuťi)
- 1/2 hrnku /60 g karobu nebo raw (hořkého) kakaa
- 1 lžička sody na pečení
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mořské soli
- 2 bio vejce
- 1 hrnek / 240 ml jogurtu
- 1/2 hrnku / 118 ml mléka
- 1/2 hrnku / 118 ml rostlinného (kokosového) oleje
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C / horkovzdušnou na 180°C. Formu na 12 muffinů si vymažte nebo vyložte papírovými formičkami.
- V jedné míse si smíchejte mouku, karob či kakao, sůl, sodu. Pokud nemáte přímo čokoládové čočky, nasekejte si tabulku čokolády na malé kousky velké přibližně 0,5 cm.
- V druhé míse smíchejte cukr, vanilkový extrakt, vejce, jogurt, mléko a olej. Tuto směs chvíli míchejte, dokud se pěkně nepropojí a cukr se nerozpustí.
- Nyní můžete přidat suchou směs, krátce promíchat a na závěr přidat 3/4 nasekané čokolády.
- Toto těsto rozdělte do 12ti formiček, na vrch každé nasypte zbylou čokoládou.
- Dejte péct na 20 minut nebo dokud špejle po zapíchnutí nevyjde ven z těsta čistá.