Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756
Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756
Warning: Undefined array key "hidden" in /www/doc/www.joga-body.cz/www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-gallery.php on line 756
Vyzkoušejte slavný italský pokrm s boloňským ragú. Když si tuto lahůdku uděláte doma, možná už se Vám nebude chtít do Vaší oblíbené italské restaurace.
Ingredience:
- pláty na lasagne z celozrnné mouky 12-16 ks
- 100 g parmezán
Masové ragú:
- 800 g mleté hovězí maso (může být napůl s vepřovým)
- 60 ml olivový olej
- 1 – 2 rajčatové passaty
- cibule, černek
- tymián, rozmarým, pepř, sůl
- červené víno
Bešamelová omáčka:
- 600 ml plnotučné mléko
- 45 g másla
- 45 g hladká mouka
- muškátový oříšek, sůl, pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ˚C.
- Nejprve připravte masové ragú. V pánvi rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, česnek, a nechte rozvonět tymián a rozmarým.
- Do základu přidejte mletého maso a orestujte. Poté podlejte trochou červeného vína a po chvilce redukce přidejte rajčatovou passatu.
- Dle chuti osolte a opepřete. Vařte 15- 20 minut, aby se chutě propojily.
- Mezitím se pusťte do přípravy bešamelové omáčky. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a za neustálého míchání metličkou restujte přibližně 30 vteřin. Do takto připravené jíšky přidejte mléko. Míchejte tak dlouho, až bude mouka v mléce kompletně rozpuštěná.
- Za stálého míchání vařte přibližně 4 minuty, až omáčka zhoustne. Snižte plamen na minimum a vařte přibližně 10-15 minut. Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidejte do ní muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.
- Připravte si zapékací mísu nebo pekáček, do kterého budete jednotlivé vrstvy skládat.
- Dno zapékací nádoby potřete připraveným bešamelem, na něj vyskládejte vrstvu lasagní a pak přidejte vrstvu masového ragú. Postup opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstvu tvoří lasagne, rajčatové ragú a bešamel. Na závěr přidejte na vrstvu bešamelu strouhaný parmezán.
- Zapékací mísu vložte do trouby na 30–45 minut. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý.