Máte rádi klasické čokoládové brownies. Nabízím zdravou variantu z červené řepy vhodné i pro veganské stravování.

Ingredience:

  • 200 g špaldové celozrnné mouky (pohanková pro celiaky)
  • 500 g vařené červené řepy (kupuji již předvařenou)
  • hrnek nesířených rozinek
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva bez fosfátu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkové koření  Sonnentor
  • 3 lžíce raw kakaa nebo karobu
  • 50 ml kokosového oleje
  • 2 lžíce chia semínek (nebo více na zahuštění těsta)
  • 2 lžíce rýžového sirupu (nemusí být)

Postup:

  1. Spaříme si rozinky horkou voudou, slijeme a společně s vařenou červenou řepou rozmixujeme do hladka
  2. Smícháme všechny sypké ingredience – mouku, kypřící prášek, kakako, skořici, perníkové koření
  3. Přidáme rozmixovanou řepu s rozinkami, olej, rýžový sirup, zbylou štávu z červené řepy a chia semínka dle potřeby a dobře promícháme
  4. Koláčovou formu můžeme vysypat kokosem nebo jen vyložit pečícím papírem
  5. Pečeme přibližně 25 – 30 minut na 180 stupňů C
  6. Špejle nebude nikdy suchá, necháme dobře vychladnout a poté krájíme, skladujeme v lednici

Tip:

Vyzkoušela jsem také na koláč před pečením přidat kolečka banánu. Velmi zajímavé spojení chutí sladké červené řepy, sladkých rozinek a sladkého banánu.

Dobrou chuť