Máte rádi klasické čokoládové brownies. Nabízím zdravou variantu z červené řepy vhodné i pro veganské stravování.
Ingredience:
- 200 g špaldové celozrnné mouky (pohanková pro celiaky)
- 500 g vařené červené řepy (kupuji již předvařenou)
- hrnek nesířených rozinek
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva bez fosfátu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkové koření Sonnentor
- 3 lžíce raw kakaa nebo karobu
- 50 ml kokosového oleje
- 2 lžíce chia semínek (nebo více na zahuštění těsta)
- 2 lžíce rýžového sirupu (nemusí být)
Postup:
- Spaříme si rozinky horkou voudou, slijeme a společně s vařenou červenou řepou rozmixujeme do hladka
- Smícháme všechny sypké ingredience – mouku, kypřící prášek, kakako, skořici, perníkové koření
- Přidáme rozmixovanou řepu s rozinkami, olej, rýžový sirup, zbylou štávu z červené řepy a chia semínka dle potřeby a dobře promícháme
- Koláčovou formu můžeme vysypat kokosem nebo jen vyložit pečícím papírem
- Pečeme přibližně 25 – 30 minut na 180 stupňů C
- Špejle nebude nikdy suchá, necháme dobře vychladnout a poté krájíme, skladujeme v lednici
Tip:
Vyzkoušela jsem také na koláč před pečením přidat kolečka banánu. Velmi zajímavé spojení chutí sladké červené řepy, sladkých rozinek a sladkého banánu.