Klasický ovocný koláč z tenoučkého kynutého těsta s máslovou drobenkou. Nejlepší je s rybízem.

Suroviny na těsto i drobenku se dají obměnit za zdravější varianty, např. špaldová či celozrnná mouka, kokosový tuk, ovesné vločky. Proč si ale jednou nedopřát českou klasiku a pak si jít zaběhat.

Ingredience:

  • 500 g rybízu

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 35 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 ks žloutku
  • 125 ml mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra z bio citrónu nebo sušená bio od Sonnentor

Drobenka:

  • 50 g másla
  • 50 g cukr krystal
  • 120 g hrubá mouka

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme část mléka a rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme vykynout.
  2. Máslo necháme rozpustit a ve zbylém vlažném mléce rozšleháme žloutek.
  3. Do mísy nasypeme mouku a cukr, přidáme citronovou kůru a kvásek.
  4. Za stálého míchání přiléváme postupně mléko a vlahé rozpuštěné máslo.
  5. Těsto dobře propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
  6. Rybíz očistíme od stopek, vypereme a necháme okapat.
  7. Z mouky, másla a cukru připravíme drobenku.
  8. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a tence rozprostřeme vyválené těsto.
  9. Těsto stlačujeme, tak aby vznikly vyšší okraje, které ještě můžeme potřít rozšlehaným žloutkem.
  10. Rybíz bohatě navrstvíme na těsto a posypeme drobenkou.
  11. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
  12. Vydržte, až koláč vychladne.
  13. Ještě lepší je druhý den, kdy se koláč rozleží a chutě prolnou. Ovšem jestli doté doby vydrží.

Dobrou chuť