Klasický ovocný koláč z tenoučkého kynutého těsta s máslovou drobenkou. Nejlepší je s rybízem.
Suroviny na těsto i drobenku se dají obměnit za zdravější varianty, např. špaldová či celozrnná mouka, kokosový tuk, ovesné vločky. Proč si ale jednou nedopřát českou klasiku a pak si jít zaběhat.
Ingredience:
- 500 g rybízu
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 35 g cukru
- 50 g másla
- 1 ks žloutku
- 125 ml mléka
- 10 g čerstvého droždí
- špetka soli
- citronová kůra z bio citrónu nebo sušená bio od Sonnentor
Drobenka:
- 50 g másla
- 50 g cukr krystal
- 120 g hrubá mouka
Postup:
- Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme část mléka a rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a mouky a necháme vykynout.
- Máslo necháme rozpustit a ve zbylém vlažném mléce rozšleháme žloutek.
- Do mísy nasypeme mouku a cukr, přidáme citronovou kůru a kvásek.
- Za stálého míchání přiléváme postupně mléko a vlahé rozpuštěné máslo.
- Těsto dobře propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
- Rybíz očistíme od stopek, vypereme a necháme okapat.
- Z mouky, másla a cukru připravíme drobenku.
- Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a tence rozprostřeme vyválené těsto.
- Těsto stlačujeme, tak aby vznikly vyšší okraje, které ještě můžeme potřít rozšlehaným žloutkem.
- Rybíz bohatě navrstvíme na těsto a posypeme drobenkou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.
- Vydržte, až koláč vychladne.
- Ještě lepší je druhý den, kdy se koláč rozleží a chutě prolnou. Ovšem jestli doté doby vydrží.