Kupujete nebo pečete domácí medovník? A zkoušeli jste i variantu medovníkových kuliček. Ideální jako drobné vánoční cukroví. Pro mě hodně sladké, ale děti jásají a mohou se kuličkama doslova přecpat.
Ingredience:
na těsto:
- 500 g hladká mouka
- 200 g cukr moučka (dala jsem méně cca 130-150 g)
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 domácí vejce
- 60 g změklého másla
- 4 lžíce medu
- 1 – 2 lžicky perníkové koření od Sonnentoru
na krém:
- 250 g máslo
- 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
Postup:
- Rozpuštěné máslo dáme do mísy či robotu, přidáme tekutý med, cukr, vejce a mícháme, aby se suroviny spojily.
- Postupně přidáváme mouku se sodou a perníkovým kořením a vypracujeme hladné těsto.
- Rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na pečícím papíře o stejné tloušťce, jinak nemusí být okraje stejné, budeme ho mixovat či drobit.
- Pečeme na 180 stupňů C cca 10 minut.
- Placky necháme vychladnout a mezitím si spojíme změklé máslo (pozor nerozpouštět) s kondezovaným karamelizovaným mlékem.
- Placky rozlámeme do mixeru a rozmixujeme na drobečky. Dvě hrsti si dáme stranou na obalování.
- Drobky promícháme s karamelovou hmotou a dáme na chvilku odpočinout do lednice.
- Poté tvoříme kuličky, které obalujeme v drobcích, do kterých můžeme též přidat rozmixované vlašské ořechy.
- Obalené kuličky ukládáme do papírových košíčků.
- Skladujeme v lednici.