Máme spouty jablek, tak je zpracovávám jak se dá. Čerstvá jablečná šťáva, křížaly, jablko každý den na noc, jablečný závin a několik druhů koláčů s jablky. Tento je bez přidání mouky, pouze vejce a mák. Pokud nebudete přidávat cukr nebo použijete nekalorickou variantu sladidla, koláč bude vhodný při low carb stravování.

Ingredience:

  • 5 bio vajec
  • 150 g třinového cukru (obilný sirup nebo xylitol, erytritol, stévie či vůbec nepřislazovat, pokud máte sladká jablka) Já dala okolo 70 g cukru a bylo to moc
  • 2 velká jablka
  • 180 g mletého máku
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Očistíme jablka a nastrouháme na hrubo, zakápneme citronovou šťávou.
  2. Do mísy vyklepneme pouze žloutky a ušleháme s cukrem do pěny.
  3. Bílky vyšleháme do sněhu.
  4. Do vyšlehaných žloutků přidáme mák a promícháme, poté zapracujeme i jablka. Nakonec jen lehce vmícháme sníh.
  5. Přelijeme do formy vyložené pečícím papírem.
  6. Pečeme 40 – 50 minut při 160° C, zkoušíme špejlí do sucha.
  7. Koláč necháme vychladnout.
  8. V původním receptu je ještě čokoládová poleva, ale protože čokoládu nesmím, tak jsem vynechala a koláč je výborný i tak.
  9. Kdo neodolá čokoládádové polevě tak rozpustí ve vodní lázni 70 g hořké vysokoprocentní čokolády a lžíci másla, spojí dohromady a rozetře na vychladlý koláč. Zdobit můžete jakýmkoliv ovocem, třeba malinami.

Dobrou chuť