Původně to měla být maková bábovka, ale kvůli nedostatku všech ingrediencí a naopak přebytku jablek, vznikl skvělý recept na jablečný koláč – bez lepku, bez cukru, bez mléka, bez vajec.
Ingredience:
- 400 g jablek
- 150 g rozinek
- 60 ml oleje
- 250ml rostlinného mléka
- 200 g pohankové mouky
- 1 mrkev
- Špetka soli
- Hrst vlašských ořechů
- ½ – 1 hrnek semínek (nejvíce chia, len, slunečnice, sezam, dýně)
- Lžička skořice
- Na dochucení: vanilka, šťáva a kůra z ½ bio citrónu, perníkové koření
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
- Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky a společně se spařenými rozinkami rozmixujeme na pyré.
- Přidáme olej a mléko a najemno nastrouhanou mrkev a zamícháme.
- Do druhé mísy připravíme mouku, špetku soli, ořechy, semínky, koření, vanilku, citronovou kůru a promícháme a přimícháme do mokré směsi, které propojíme dohromady. Dle konzistence můžeme přidat ještě chia semínka, aby těsto nebylo příliš tekuté.
- Vylejeme do vysypané či pečícím papírem vyložené koláčové formy a na povrchu uhladíme.
- Pečeme 30 – 50 minut, kontrolujeme špejlí, ale těsto nebude nikdy úplně suché.
- Můžeme pocukrovat sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.
- Před krájením necháme úplně vychladnout.
- Koláč skladujeme v lednici.